תזונה קטוגנית

תזונה קטוגנית ואיך היא יכולה לעזור לי

התזונה הקטוגנית היא מצד אחד ההפך הגמור מכל מה ששמענו על אכילה נכונה, ומצד שני כנראה הדבר הכי טוב שיקרה לבריאות שלכם. אז בואו נבין אותה קצת.

נזהרנו כל כך משומנים ובשר אדום, העלינו את כמות השמנים הצמחיים כמו קנולה והוספנו מלא מלא סיבים… הבעיה היא שלא קיבלנו את מה שהובטח. לא נהיינו בריאים יותר או רזים יותר. ההיפך הוא הנכון, ב 70 השנים האחרונות אוכלוסיית העולם נהיה חולה הרבה יותר במחלות מטבוליות כמו סוכרת והשמנה. 

משהו כאן לא עובד!

התזונה הקיטוגנית אינה המצאה של האופנה האחרונה של הדיאטות, אלא הדרך בה ניזונו אבות אבותינו הציידים והלקטים, הם היו ציידי שומן. אכילת שומן בעלי החיים שהם צדו הייתה מאפשרת להם להתקיים ימים רבים ללא מזון זמין. יש תיעודים של התזונה הקיטוגנית משנת 300 לפני הספירה, והיא נחקרה רבות בשנת 1920 ושימשה ( ועדיין משמשת ) לטיפול יעיל לאפילפסיה עמידה לתרופות בילדים.

התזונה הקטוגנית היא מצד אחד ההפך הגמור מכל מה ששמענו על אכילה נכונה, ומצד שני כנראה הדבר הכי טוב שיקרה לבריאות שלכם. אז בואו נבין אותה קצת.

לגוף שלנו יש 2 סוגים של "דלק" שהוא יכול להשתמש בהם לאנרגיה- גלוקוז ושומן. הוא מעדיף תמיד להשתמש בגלוקוז קודם, ואת השומן לאגור לימים קשים.

הגוף ישתמש במאגרי השומן שלו רק אם אין לו ברירה- או במילים אחרות אם אני לא נותנת לו סוכר\ פחמימות.

במצב כזה הוא הופך את השומן לחלקיקי שומן קטנים יותר שנקראים קטונים- לכן שם התזונה הוא "קטוגנית". הקטונים מסתובבים בזרם הדם ונותנים אנרגיה לתאי הגוף.

הגלוקוז נאגר בכבד ובשריר בכמות קטנה יחסית- זאת אומרת שיש למלא אותם בחזרה בתדירות גבוהה- לכן כאשר הדלק המטבולי שלנו הוא פחמימה יש לנו צורך לאכול לעיתים קרובות יותר. לשומן לעומת זאת יש מאגרים גדולים מאוד שכבר קיימים בגופנו, ואין צורך למלא אותם לעיתים תכופות, ברגע שהגוף נכנס למצב של קטוזיס, הוא פשוט משתמש במה שכבר אגור אצלינו- השומן בכבד, השומן הבטני והשומן התת עורי. 

חשוב להבין כי הגוף שלנו הוא מכונה משוכללת מאוד להישרדות וחיסכון באנרגיה. האנושות שרדה עידנים של רעב, מגיפות ומלחמות בזכות "הגן החסכן"- הוא מוודא שתמיד יש לנו עודף לימים קשים. אם אכלתי יותר פחמימה ממה שאני זקוקה באותו הרגע- הגוף הופך אותה בכבד לשומן בתהליך שנקרא ליפוגנזה ומאחסן אותה במאגרי האנרגיה- הלא הם תאי השומן שלנו. 

כאשר תאי השומן התת עורי מלאים- הגוף מחפש מקומות אחרים הרבה פחות טובים לאגור בהם שומן, בכבד, בחלל הבטן (שומן ויסצרלי ) ואף מסביב לאיברים שונים- זאת אגירה לא בריאה שמעלה את הסיכון למחלות רבות ביניהן מחלות לב וכלי דם וסוגים שונים של סרטן. 

תזונה קטוגנית היא בדיוק התהליך ההופכי- במקום אגירת שומן, שימוש בשומן לאנרגיה ומכאן צמצום מאגרי השומן בכל הגוף, בעיקר השומן המסוכן יותר שנמצא בכבד ובחלל הבטן. 

יתרונות התזונה הקטוגנית 

הקטונים מוכרים היום כמקור דלק איכותי ביותר עבור כמעט כל התאים בגופנו כולל המוח, מערכת העיכול והשרירים. 

נוכחות קטונים בדם מעלה את מספר המיטוכונדריות בתאים (האחראיות על פירוק שומנים ), הפחתת סטרס חמצוני, הפחתת דלקות, תחושת שובע מוגבר, הפחתת דחפים לאכילת מתוק, אנרגיה יציבה לאורך היום, ועוד. 

אחד היתרונות החשובים ביותר הוא הפחתת העמידות לאינסולין וכמות האינסולין בדם, שהם שורש הבעיה במחלות מטבוליות כמו סוכרת, השמנה וכבד שומני. הקטונים נכנסים לתאים ללא תלות באינסולין כלל, זאת אומרת שתאי הגוף מקבלים אנרגיה ללא עליה ברמות האינסולין. 

ברגע שיש ירידה בכמות האינסולין בגוף מתחיל הקסם: 

  • עליה בשריפת שומן לעומת אגירת שומן
  • עליה ברמות HDL ("הכולסטרול הטוב")
  • ירידה בלחץ דם
  • ירידה בשומן התוך בטני המסוכן 
  • שיפור פוריות אצל נשים הסובלות משחלות פוליציסטיות ובעיות הורמונליות משניות להשמנה
  • שיפור בכבד שומני
  • שיפור היכולת של הגוף להתמודד עם מצבי חולי ודלקת
  • אנרגיה יציבה ומוגברת לאורך היום 
  • יכולת ריכוז טובה יותר

             ועוד הרבה.

יום קטוגני וטעים במיוחד.

הנה דוגמא ל 3 ארוחות קטוגניות וטעימות: 

ארוחת בוקר: 

חביתת פטריות וירק מ 3 ביצים עשויה בחמאה. 

2 פרוסות לחם טחינה עם גבינת שמנת 

סלט ישראלי קצוץ 

אפשר להוסיף טונה\ סלמון מעושן 

ארוחת צהרים:

דג סלמון בתנור

בתוספת שעועית ירוקה מוקפצת ברוטב סויה ושום 

סלט כרוב אסיאתי 

ארוחת ערב: 

סלט קיסר- רצועות חזה עוף על הפלנצ'ה

שלל חסות 

ברוטב קיסר עשיר וגבינת פרמז'ן מגורדת 

ישראל ישראלי

אלינה רופין, דיאטנית קלינית, מנהלת המרכז