סובל מאין אונות? כנראה שיש לך עמידות לאינסולין.
אנחנו יודעים היטב כי הפרעות מטבוליות משפיעות מאוד על פוריות נשית. אך לא מדברים מספיק על ההשפעה הגדולה שיש לבריאות המטבולית על אין אונות ופוריות גברית .
כ 30 אחוז מבעיות פוריות בעולם קשורות לבעיות פוריות ואין אונות גברית.
כאשר מדובר בגברים עם עודף משקל ותסמונת מטבולית ( סוכרת, כבד שומני, יתר לחץ דם והפרעות שומנים בדם) האחוזים עולים בהרבה.
במאמר זה נבין את ההשפעה של עמידות לאינסולין על אין אונות ובעיות פוריות גבריות.
כאשר גבר סובל מאין אונות- הבעיה הראשית היא חוסר היכולת של כלי הדם להזרים בתוכם כמות מספקת של דם כתוצאה מחוסר היכולת שלהם להתרחב . כאשר אין לכלי הדם יכולת להתרחב- זקפה תקינה לא תתקיים.
המולקולה שאחראית על היכולת של כלי הדם להתרחב נקראת NO והיא מיוצרת על ידי תאי האנדותל שבתוך כלי הדם ( השכבה הפנימית של כלי הדם ) .
עמידות לאינסולין הוא מצב שבו התאים אינם מגיבים להורמון האינסולין בצורה יעילה. העמידות מתחילה בתאי השומן שלנו ומשפיעה בעצם על כל התאים בגוף.
אם תאי האנדותל עמידים לאינסולין- יש להם יכולת מוגבלת לייצר את מולקולת ה NO שמאפשרת לכלי הדם להתרחב בצורה טובה. זאת אומרת כאשר מגיע הסיגנל של כלי הדם להתרחב, הם נשארים נוקשים- מכאן שהדם לא יכול לזרום אליהם בצורה מספקת וזה מונע זקפה יעילה.
הדבר נכון לא רק בהקשר של זקפה- ה NO היא מולקולה קריטית ליכולת של כלי הדם להתרחב בכל הגוף, ואם אינם מתרחבים דיים- אנחנו נסבול מיתר לחץ דם.
ואכן, יתר לחץ דם הוא אחד התסמינים הבולטים של תסמונת מטבולית ועמידות לאינסולין .
מה עם הטסטוסטרון?
הטסטוסטרון הוא הורמון המין הגברי העיקרי. הוא מופרש מהאשכים אצל גברים ומהשחלות אצל נשים. הסיבה שלנשים יש כמות נמוכה של ההורמון היא שהוא הופך ברובו לאסטרדיול (אחד מסוגי האסטרוגנים) על ידי אנזים שנקרא ארומטאז. אצל גברים התהליך הזה קורה הרבה פחות- מכאן שיש להם יותר טסטוסטרון ומעט מאוד אסטרוגנים בגוף.
נשים עם שחלות פוליציסטיות- עמידות לאינסולין ומכאן רמות המוגברות של אינסולין- מעכבים את פעילות ארומטאז ומונעים את ההמרה היעילה והחשובה של טסטוסטרון לאסטרוגנים.
אצל גברים קורה תהליך כמעט הפוך- רקמת שומן עודפת אצל גברים מפרישה כמות מוגברת של ארומטאז ומכאן שיש המרה לא רצויה של טסטוסטרון לאסטרוגנים! רמה נמוכה של טסטוסטרון פוגעת בספירה ובאיכות הזרע הגברי ואחראית על בעיות הפוריות המשניות להשמנה ( יש כמובן בעיות נוספות שלא קורות מהשמנה).
בנוסף ניתן לראות פעמים רבות גברים עם עודף משקל והשמנה שיש להם אגירת שומן באזור השדיים בגלל עודף אסטרוגנים.
גברים רבים הסובלים מאין אונות ובעיות פוריות מקבלים טיפול של הזרקת טסטוסטרון- אך אם כמות הארומטאז בגוף שלהם עדיין גבוהה, טיפולים אלה אינם יעילים. ( כפי שהסברתי קודם, הארומטאז הופך אותו לאסטרודיול )
האם שינוי אורחות חיים והפחתת עמידות לאינסולין יכולה לשפר אין אונות ובעיות פוריות אצל גברים?
נראה שהתשובה די ברורה. מחקרים הראו כי ירידה במשקל, שיפור הרכב הגוף והפחתת עמידות לאינסולין- משפיעה לטובה על היכולת להגיע לזקפה יעילה ולשמור עליה לאורך זמן .
מחקר שנעשה ב 2017 בארצות הברית מצא כי תזונה דלה בפחמימה, מבוססת על בעלי חיים שיפרה משמעותית את כמות הטסטוסטרון אצל קבוצה של גברים הסובלים מעמידות לאינסולין.
לפני שאתם שוקלים לקחת תרופות והורמונים שנותנים אולי אפקט נקודתי זמני, תדעו שניתן לשפר את המצב על ידי טיפול בשורש הבעיה.
שילוב בין תזונה מותאמת אישית, צום לסירוגין ותוכנית אימונים לשיפור הרכב הגוף תביא לכם את התוצאות שאף כדור לא יכול לתת לכם.