חשבתם שאם תאכלו תזונה דלה בשומן לא תחלו בכבד שומני? טעיתם ובגדול

כבד שומני

חשבתם שאם תאכלו תזונה דלה בשומן לא תחלו בכבד שומני? טעיתם ובגדול

אחד מכל ארבעה אנשים בעולם סובלים מכבד שומני . מה שהיה פעם מנת חלקם של עשירים הפך לתופעה חוצה ארצות ותרבויות . 
אז מהו בעצם כבד שומני? למה חשוב לטפל בו ואיך מטפלים בו ? 

הכבד הוא אחד האיברים הכי עסוקים בגופינו, הוא מעורב בשחלוף ותפעול של כל מה שאנחנו אוכלים. 
מחלת הכבד השומני כשמה כן היא- אגירה עודפת ומסוכנת של שומנים בכבד שאם אינה מטופלת מתפתחת לדלקת הכבד ואף להצטלקות של תאי הכבד שהוא מצב מסכן חיים. 
כבד שומני לרוב יגיע עם בעיות מטבוליות נוספות כמו השמנה, סוכרת ושומנים בדם. הסיבה לכך היא שהוא איתות של הגוף שלנו שאומר לנו שיש לו יותר מידי אנרגיה זמינה, בדיוק כמו שאר המצבים. 
  
על כל התהליך מנצח הורמון אחד- אינסולין! 
אנחנו מכירים אותו בעיקר בהקשר של סוכרת, אך לאינסולין יש הרבה מאוד תפקידים בגופינו, כאשר התפקיד המשמעותי ביותר הוא איתות לתאי השומן לאגור שומן. 
המשואה פשוטה- אם יש לי כמות גבוהה של אינסולין בגוף- הגוף שלי נמצא במסלול אגירת שומן ועצירה של שריפת שומן 
אם יש לי כמות נמוכה של הורמון האינסולין בגוף- הגוף שלי לא אוגר שומן ויכול לשרוף שומן . 
רמות האינסולין בגוף מכריעות בעצם אם גופי אוגר או שורף שומן אז בואו נבין את התהליך 
כשאנחנו אוכלים פחמימות  אנחנו מכניסים לגוף אנרגיה. לפחמימה יש שני מסלולים בגוף- אם אנחנו זקוקים לאנרגיה זמינה הפחמימה הולכת לשריפה. 
אם אנחנו לא זקוקים לאנרגיה זמינה- הפחמימה הולכת לאגירה . 
אם יש לי עודף של אנרגיה בגוף ( אם אני סובלת מהשמנה, אם אני אוכלת מזון עתיר פחמימות ואני לא אדם פעיל ) – לפחמימה יש רק מסלול אחד- אגירת שומן. 
מה קורה אם תאי השומן שלי כבר מלאים בשומן ואין לגופי מקום לאגור אותם ביעילות? 
כך בדיוק נוצר הכבד השומני. 
הכבד כפי שנכתב קודם- תפקידו להמיר חומר אחד לחומר אחר- הוא ממיר סוכר- אנרגיה זמינה, לשומן- אנרגיה לשעת חירום. אם מאגרי השומן שלי מלאים, הכבד לא יכול לפנות את השומן ביעילות לתאי השומן, והשומן "נתקע" בתוכו. 
אז המקור לכבד שומני הוא מאכילת פחמימות ולא מאכילת שומנים. 
בגלל שהכבד לא אמור לאגור שומן עם הזמן הוא נהיה מדולק, עייף ותפקודו הכללי יורד – מה שמשפיע על גופינו בצורה קריטית. במצב כזה אנחנו נרגיש עייפים, מערכת החיסון שלנו תעבוד בצורה פחות יעילה והגוף יתקשה להילחם בזיהומים ודלקות.  

איך מטפלים בכבד שומני?

1 –  הימנעות ממזונות המכילים פרוקטוז – סוכר לבן, ריבה, דבש, מיצי פירות, פירות בכמות גדולה ופירות יבשים . 

2 – פרוקטוז- חד סוכר שאינו משמש את גופנו לאנרגיה. לעומת חד הסוכר גלוקוז שהגוף יכול להחליט אם להשתמש בו לאנרגיה זמינה או לאגור אותו, הפרוקטוז מיועד באופן אוטומטי לאגירה. מכיון שכבד שומני הוא מחלה של עודף אריגת אנרגיה בכבד, ניתן להבין כי פרוקטוז מחמיר את הבעיה משמעותית. 

3 – הפחתה משמעותית של פחמימות בתפריט- ככל שתפחיתו יותר את כמות האנרגיה ( פחמימה) שאתם מכניסים לגוף, כך תפחת כמות האינסולין בדם ומכאן שתתבצע פחות אגירת שומן 

4 –  צום לסירוגין- הדרך הטובה ביותר לאפשר לגוף להשתמש בשומן כאנרגיה. הקפידו לצמצם את חלון האכילה למקסימום 10 שעות ביום- לדוגמא 10:00-20:00 . ככל שתצתצמו את חלון האכילה ותגדילו את חלון הצום כך הכבד יתנקה משומן עודף. 

5 – פעילות גופנית עם התנגדות- עבודה על חיזוק כוח ומסת השריר עם משקוליות, משקל גוף, גומיות או כל מכשיר אחר המפעיל התנגדות על השרירים. פעילות עם התנגדות תעזור להיפטר מהשומן שכבר קיים. בנוסף תשפר את הרכב הגוף שלכם ולמנוע הישנות של מחלות מטבוליות, כבד שומני ביניהן.     

חשוב לזכור כי כבד שומני נוצר מאכילת פחמימות וללא שומן. וניתן לטפל בו על ידי התערבות תזונתית בלבד ואינו מצריך שימוש בתרופות למיניהן.

והוא הפיך ובר טיפול. אך הזנחה של כבד שומני יכולה לגבות מחיר גדול בריאותכם

אלינה רופין, דיאטנית קלינית, מנהלת המרכז